Recenzje






OCENY I OPINIE



Dodaj książkę „Córka pedofila” Ewy Pirce do swojej biblioteczki na LubimyCzytac.pl i zobacz opinie innych czytelników o tej książce:





RECENZJE


Autorka z wielkim wyczuciem buduje narrację, przeplatając ze sobą różne wątki: miłość z tragedią, chęć życia z myślami samobójczymi. Tworzy zaskakujące zwroty akcji, przez co nic nie jest tak oczywiste, jak wydawało się jeszcze na początku. Wszystko po to, aby wstrząsnąć czytelnikiem, a na samym końcu wzruszyć go do łez.

(Październik 2017. Czytaj całą recenzję na: KULTURAlne Rozmowy)



Dla mnie Córka pedofila to przede wszystkim opowieść o pięknej uskrzydlającej przyjaźni, miłości, która potrafi uleczyć i o życiu, które, choć straszy brzydotą, to jednak potrafi też uszczęśliwiać. (...) Historia Lexi daje nadzieję na lepsze jutro... Warto dać się jej pochłonąć!

(30 października 2017. Czytaj całą recenzję na: Książko, miłości moja)



Autorka trafia emocjonalnie w czułe punkty każdego czytelnika. Każdego porusza coś innego, każdy znajdzie to „coś” w tej pozycji. Reasumując; my polecamy z paczką chusteczek. Pozycję tę powinien przeczytać każdy rodzic, bo jego pociechy też będą przechodzić przez okres odkrywania, kim są, a to może być niełatwe.

(25 października 2017. Czytaj całą recenzję na: Co czytasz?)



Jeśli szukacie książki pełnej emocji, która Wami wstrząśnie, wzruszy, przerazi oraz da nadzieję, to dobrze trafiliście.

(3 listopada 2017. Czytaj całą recenzję na: Spursmaniak)



Zaopatrzcie się w chusteczki i przygotujcie na prawdziwą PETARDĘ EMOCJONALNĄ. Gwarantuję Wam, że będziecie o tej książce myśleć jeszcze długo po tym, jak przeczytacie jej ostatnią stronę.

(13 października 2017. Czytaj całą recenzję na: Martyna Kubacka)



Jeżeli miałabym krótko podsumować moje spotkanie z Córką pedofila, to muszę przyznać, że było bardzo satysfakcjonujące. (...) Autorka zwraca uwagę na problemy, które dotyczą całego społeczeństwa, a nie tylko poszczególnych jednostek, wplata w swoją historię dużo przemyśleń, a przede wszystkim nie szczędzi emocji. To debiut, na który warto zwrócić uwagę i dać mu szansę. Polecam!

(5 listopada 2017. Czytaj całą recenzję na: Kulturalna arena)



Ewa Pirce porusza w swojej książce bardzo trudne tematy. Tematy, od których na co dzień uciekamy. Opowiada o molestowaniu dziecka, gwałcie, samobójstwie, depresji, homoseksualizmie ale również o przyjaźni, miłości i nadziei na lepsze jutro. Książka, którą czyta się jednym tchem. Przy, której nie sposób nie płakać - chociaż czasami pojawia się śmiech przez łzy.

(4 listopada 2017. Czytaj całą recenzję na: Czytając z kotem)



"Córka pedofila" to historia, która zaskoczyła mnie przede wszystkim tym, że mnie zaskoczyła. Naprawdę myślałam, że autorka pójdzie na łatwiznę i bezpiecznie wpisze się w oklepany już i chętnie miziany z każdej strony schemacik. A tu proszę - było inaczej, po prostu. (...) Choć smutna i bolesna, to piękna i pełna ciepła. Dwa światy w jednej opowieści – warto przyjrzeć się obu.

(22 listopada 2017. Czytaj całą recenzję na: Matka Puchatka)



Dawno nie miałam takiej siły przyciągania w przypadku książki. Tę wzięłam do ręki, otworzyłam na pierwszej stronie, przeczytałam pół strony i już wiedziałam, że ciężko będzie mi ją odłożyć na bok. Skończyłam czytać wczoraj, a emocje nadal we mnie wrą. To niesamowite jak bardzo wszystko odczuwałam, niemalże jakbym była obok bohaterów i przeżywała wszystko razem z nimi.

(27 listopada 2017. Czytaj całą recenzję na: Czytaninka)



Dla moich oczu, serca i myśli to ARCYDZIEŁO, które jest w 10000% udane!

(4 grudnia 2017. Czytaj całą recenzję na: Written in a Sheet)



Autorka wykreowała niesamowicie realistyczny świat, a świadomość, że historia inspirowana jest prawdziwymi wydarzeniami, dodatkowo potęguje emocjonalne reakcje, towarzyszące lekturze. Mimo tak ciężkiego tematu książkę pochłania się niemalże błyskawicznie (...).

(7 grudnia 2017. Czytaj całą recenzję na: Książkoholiczka 94)



Język i styl są przyjemne w odbiorze, a postacie i fabuła tak niesamowite, że nie sposób odłożyć książki.

(11 grudnia 2017. Czytaj całą recenzję na: Zaczarowana Książka)



Jest to jedna z lepszych książek, które przeczytałam w tym roku, i mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie mi dane trzymać w rękach kolejną powieść autorstwa Ewy Pirce.

(21 grudnia 2017. Czytaj całą recenzję na: Book Paradise)



"Córka pedofila" to prawdziwa emocjonalna "kolejka górska". Minęło kilka dni, od kiedy ją przeczytałam, a dalej o niej myślę. Temat ciężki, ale interesujący i opisany w taki sposób przez Ewę Pirce, że wciągnęłam się od razu i ciężko było się oderwać. Z tego powodu uzyskuje maksymalną ocenę! Gorąco polecam!

(1 stycznia 2018. Czytaj całą recenzję na: Apetyczne Książki)



(...) to niezwykle poruszająca i wstrząsająca historia, o bardzo wyrazistym klimacie. Emocje, jakie towarzyszyły mi podczas lektury, były tak silne, że chwilami nie byłam w stanie ich ogarnąć. Płakałam, śmiałam się, czułam złość, współczucie, nienawiść, ale również wiarę i nadzieję, że jeszcze wszystko może się zmienić.

(3 stycznia 2018. Czytaj całą recenzję na: Kocie czytanie)



Książka ukazuje czystą prawdę naszego środowiska. (...) Wydawałoby się, że ofiary przemocy powinny być ciche, skromne, powinny bać się dotyku. Z Lex było wręcz przeciwnie. Miała dość wybuchowy charakter, umiała postawić na swoim, a mimo to nie umiała nikomu powiedzieć o tym, co dzieje się w jej domu. (...) Książka pokazuje, że ofiara przemocy nie zawsze mówi o tym, co się dzieje. Czasami nawet stara się udawać bardzo pewną osobę, a potem odreagowuje w brutalny sposób. Książka nie jet łatwa i przyjemna. Jest trudna i prawdziwa, ale właśnie takie jest życie. (...) Nie ma innej opcji, dla mnie zdecydowanie [zasługuje] na najwyższą ocenę.

(8 stycznia 2018. Czytaj całą recenzję na: WeruCzyta)





JESZCZE WIĘCEJ RECENZJI


Tę opowieść zrozumie każdy, kto upadł w swoim życiu i bez względu na niepowodzenia nie poddał się.

(18 stycznia 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Monika Monik)



Ogromnym zaskoczeniem było dla mnie zakończenie, które bardzo mnie poruszyło i nagły zwrot akcji, którego chyba nikt się nie spodziewał.

(20 stycznia 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Jowita Jońca)



(...) jestem pod wiel­kim wra­że­niem talentu autorki Ewy Pirce, która poru­szyła mnie tą histo­rią tak bar­dzo, że kiedy czy­ta­łam ją pierw­szy raz, nie mogłam poha­mo­wać łez. Z taką dokład­no­ścią opi­sała uczu­cia Lexi, tak praw­dzi­wie prze­ka­zała emo­cje, że po pro­stu odpły­nę­łam.

(31 stycznia 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Oczarowana czytaniem)



Książka z pewnością nie należy do najłatwiejszych w odbiorze, ale chyba też i w przypadku podejmowanej przez nią tak trudnej tematyki być tak nie mogło. Jednak to, w jaki sposób przedstawia i obrazuje ona sobą dramat pedofilii z perspektywy jej ofiary, wynagradza z nawiązką owe trudne emocje.

(25 lutego 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Opętani czytaniem / Lubię czytać)



Wszystko w tej powieści ma sens, znaczenie i wydźwięk.

(15 marca 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Recenzje Devi)



(...) książka naprawdę zasługuje na uwagę. Choć porusza ona ciężkie tematy, nadal uważam, że jest to lekka książka, którą można pochłonąć w jeden wieczór. Czyta się ją niezwykle szybko, a na dodatek historia Lexi zapada w pamięci na długi, długi czas.

(3 kwietnia 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Stan Zaczytany)



Nie lubię mówić: "nie czytaj, to nie dla Ciebie, bo za młody jesteś". Jednak uważam, że więcej mądrości wyniesie osoba starsza. To ona doceni kunszt i wartość tej książki.

(21 kwietnia 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Papierowa Łowczyni)